Szent Anna kápolna - Székesfehérvár

látnivalók Székesfehérváron

Szent Anna kápolna - Székesfehérvár

Az 1470-ben épült gótikus stílusú, Szent Anna tiszteletére szentelt kápolna, a város legrégibb épülete. A barokk oltár a XVIII. században készült.

align= left Az 1474 körül Hentel nevű székesfehérvári polgár által építtetett kápolna a város egyetlen, épségben megmaradt középkori emléke. A kápolna középkori neve nem ismert, és feltételezhető, hogy azonos azzal a kápolnával, amelyet Kálmáncsehi Domokos építtetett, s amely a középkori bazilikával együtt pusztult el. A mai kápolnát 1711-1729 között Nádasdy László csanádi püspök, egyúttal székesfehérvári őrkanonok restauráltatta, ekkor került a tetőre a huszártorony.

align=right A gótikus kápolna homlokzata elé a 19. században előcsarnokot húztak, ekkor cserélték fel a főhomlokzaton lévő csúcsíves ablakot a rózsaablakkal. Az 1934-es restaurálás során bontották le az épület hatását és arányait, rontó előcsarnokot, ezáltal szépen érvényesül a későgótikus pálcatagos kapukeret. A püspöki székesegyház felé néző, déli homlokzatán három magas, csúcsíves ablak látható.

align=left A hódoltság alatt is imaházként szolgált, erről tanúskodik a falak ornamentális festése, és a bejárattól balra lévő falon lévő festett felirat maradványa. A szentély a nyolcszög három oldalával zárul. Az egyhajós templomteret hálóboltozat fedi. A szentélybe a barokk oltárt Nádasdy László püspök állíttatta. Az oltárkép Szent Annát ábrázolja, a képkeret oromzatában Nádasdy címerrel. A kápolna előtt Kálmáncsehi Domokos humanista prépost szobra áll, Ohmann Béla műve. A székesegyház egykori őrét ábrázoló alak a székesegyházra tekint fel, baljában az első, eredeti Szent Anna kápolna alapítólevelét tartja, jobbját a kápolna makettjén nyugtatja.
Cím:
Székesfehérvár, Arany János utca
Település ismertető
  • Székesfehérvár

    Székesfehérvár Fejér megye megye székhelye, egyben megyei jogú város, az ország kilencedik legnépesebb városa...

Szállások Székesfehérváron



és környékén